De Atlantische kust

kaart atlantische oceaanDe Atlantische kust
Aquitanië
Poitou Charente


De Atlantische kust vormt het zuidelijke gedeelte van Frankrijk en dankt haar naam aan de ligging aan de Atlantische Oceaan. De Atlantische kust is veelzijdig en biedt voor ieder wat wils. Tevens is de Atlantische kust de herkomst van de alom bekende Bordeauxwijnen. Ook de regio Aquitaine staat bekend om zijn wijngebieden. Aan de Atlantische kust liggen stranden die tot de mooiste van Frankrijk worden gerekend. Doordat er bijna altijd een flink windje waait, is de temperatuur aan de Atlantische kust aangenaam en is de zee zeer geschikt voor surfers. De regio Aquitaine kent ook enorme beboste laagvlakten, mooie steden en dorpen. Enkele voorbeelden zijn Bordeaux, Biarritz, Arcachon en Mont-de-Marsan. Aan de Atlantische kust is het puur genieten van zon, zee, strand en lekker eten en drinken.

kust Frankrijk

top

Aquitanië
De grootste landschappelijke diversiteit vindt u in de regio Aquitantië. In de Côtes de Bourdeaux vindt u grote hoogteverschillen. Het departement Gironde is het departement van de veelal vlakke wijnstreken. Hier vindt u de historische stad en tevens hoofdstad van de regio: Bordeaux en plaatsen als Médoc, Graves en Entre Deux Mers. Het noordelijke Côte d’Argent en het waterrijke en beboste achterland van Lande Médocaien behoren niet tot de wijnstreken en vertonen grote landschappelijk overeenkomsten met het departement Les Landes, geroemd om de stranden van de Côte d’Argent en haar enorme bossen. Ook vindt u hier onder ander het mondaine Biarritz, met een schat aan kunst en cultuur. In de buurt van Biarritz begint het heuvelachtige natuurlandschap van het Baskenland, waar de Franse mentaliteit vermengd is met Spaanse gewoonten. Andere interessante plaatsen in Aquitanië zijn: Biscarosse la Mayotte, Hourtin, Lacanau, Moliets en Soulac Sur Mer.

kust Frankrijk

top

Poitou Charente
Zoals de naam misschien al doet vermoeden bestaat de regio Poitou Charente uit een tweetal gebieden. De Poitou bestaand uit de departementen Deux Sèvres en Vienne. Charente bestaat uit het gelijknamige departement en het departement Charente Maritieme. Het westelijke departement van de Poitou Deux Sèvres ontleend haar naam aan het stroomgebied van de twee gelijknamige rivieren. Het landschap van de Deux Sèvres heeft grote overeenkomsten met het in de regio Pays de Loire gelegen departement Vendée. Het oostelijke departement Vienne is vernoemd naar de gelijknamige rivier. Het in de Charente gelegen departement Charente Maritime bestaat uit twee delen. Aunis met de drukke havenstad La Rochelle, en Saintonge waar u de stad Saintes vindt, de enige stad langs de Atlantische kust waar de Romeinse cultuur goed bewaard is gebleven. Aunis en Saintonge hebben net als de Poitou lage vlaktes, onderbroken door de uitgestrekte bossen van Chizé en Aulnay. Het departement Charente wordt ook wel als Angoumois aangeduid en heeft een heuvelachtig landschap met veel wijngaarden. De grootse stad van de regio is het monumentale Poitiers.

kust Frankrijk

top

Download hier het font wat ik heb gebruikt.


Klik op deze link om een plaatje van de zee te bekijken.Klik op het plaatje om de vergroting te zien.

ondergaande zon

Sitemap

Valid HTML 4.01 Transitional